Jedzenie na Waszym ślubie jest bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów całego wydarzenia. Bez względu na to, jaki styl wybierzecie, czy będzie to formalny obiad z talerzami, czy przyjęcie w stylu koktajlowym, menu powinno odzwierciedlać Was jako parę. Schabowy z ziemniakami nie jest już standardem na weselach. Obecnie pary decydują się na bardziej wyraziste smaki, czy to z całego świata, z konkretnej części kraju. Przy tak wielu opcjach, wybór menu na obiad weselny jest bardziej skomplikowany i bardziej ekscytujący niż kiedykolwiek. Oto kilka porad dotyczących planowania najbardziej pamiętnego przyjęcia weselnego w Waszym życiu.
Podstawowe menu
Menu weselne może przybierać różne formy, od prostego samoobsługowego bufetu po rozbudowany pięciodaniowy posiłek serwowany przez kelnerów. W najbardziej tradycyjnej wersji, obiad weselny Gdańsk poprzedzony jest zazwyczaj godziną koktajlową z przystawkami i składa się z trzech dań: pierwszego dania, dania głównego i deseru. Pierwsze danie to zazwyczaj mały, skomponowany talerz – na przykład artystycznie ułożona sałatka z pomarańczy, kopru włoskiego i oliwek, lub trio krewetek z czosnkowym sosem. Główne danie zazwyczaj zawiera mięso lub rybę w towarzystwie skrobi (ryż ziołowy, puree ziemniaczane z oliwą truflową) i warzywa (glazurowana marchew, grillowany bakłażan). Deser może, ale nie musi być Twoim tortem weselnym; niektóre pary podają osobny deser – coś lekkiego i orzeźwiającego, jak tarta cytrynowa – i zachowują tort weselny na późniejszą część przyjęcia, na przykład podczas tańców.
Wybór najlepszego menu
Jak w przypadku większości aspektów planowania ślubu, należy zacząć od budżetu. Jedzenie może być kosztowne, więc upewnijcie się, że znacie swój limit, zanim zaczniecie wybierać przystawki i dania główne do menu weselnego. Oprócz budżetu, wielkość listy gości weselnych będzie dyktować, jak wybrać menu weselne. Jeśli chcesz zaoszczędzić trochę gotówki, rozważ wydanie mniejszej ilości na talerz. Jeśli jednak macie trochę więcej miejsca w budżecie, to niewykluczone są wydatki na bardziej efektowne dania. Jeśli tworzenie menu okazuje się być bardziej stresujące niż zabawne, skonsultuj się z firmą cateringową. Prawdopodobnie mają dziesiątki dań, które mogą zasugerować dla Twojego menu i będą na bieżąco z trendami w jedzeniu weselnym. Choć nie jest to całkowicie konieczne, dopasowanie menu weselnego do ogólnego tematu przyjęcia jest miłym akcentem. Jeśli organizujesz wesele w stylu rustykalnym, możesz rozważyć bufet lub rodzinny posiłek z takimi opcjami jak pieczone ziemniaki, sałatki i smażone zielone pomidory. Organizujesz coś z odrobiną elegancji? Wybierz bardziej wyrafinowany posiłek, na przykład steki z tuńczyka z sezonowymi warzywami.