Redukcja bywa trudnym okresem w życiu człowieka. Nie musi ona jednak wiązać się z nieprzyjemnymi doświadczeniami i kończyć się źle. Zbilansowana dieta służy każdemu – nie należy więc obawiać się, że pełnowartościowe posiłki pokrzyżują plany odchudzania. Dieta 1800 kcal – jak w mądry sposób ograniczyć kalorie i nadal czuć się dobrze?
Zdrowa redukcja, czyli jak się odchudzać z głową
Odchudzanie się wielu osobom kojarzy się głównie z przykrym obowiązkiem, wyrzeczeniami ponad miarę oraz ciągłym odczuwaniem głodu. Mimo, że tracenie zbędnych kilogramów jest procesem, w którym zauważyć można wiele wzlotów i upadków, zdecydowanie nie jest to nadludzkim wysiłkiem. Kluczem do pojawienia się efektów diety redukcyjnej oraz – przede wszystkim – utrzymania zdrowia jest mądre podejście do tematu. Wszelkiego rodzaju diety-cud, głodówki lub pomijanie posiłków należy na wstępie wyrzucić do kosza. Choć tego typu praktyki początkowo mogą wydać się niezwykle skuteczne, ostatecznie powodują wiele problemów zdrowotnych. Zaczynając od niedoboru witamin i minerałów, przez brak energii i zaburzenia hormonalne, aż po tzw. efekt jojo. Nierozsądne odchudzanie się można więc prowadzić do utraty zdrowia i zwiększenia masy ciała. Jak więc zadbać o siebie holistycznie i nie traktować diety jako kary? Jak skomponować dietę 1800 kcal i cieszyć się smacznymi i sytymi posiłkami? Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne.
Polecamy: https://casadi.pl/dieta-odchudzajaca-jadlospis-co-najlepiej-jesc-przy-odchudzaniu/
Dieta 1800 kcal – jak stworzyć zdrowy jadłospis?
Redukcja nie polega na rezygnowaniu z danych składników odżywczych. Dieta 1800 kcal powinna zawierać ich wszystkie grupy, jednak odpowiednio pomniejszone. Zarówno białka, tłuszcze, jak i węglowodany powinny być uwzględnione podczas tworzenia swojego indywidualnego programu dietetycznego. Zwykle tworzy się propozycje na pięć posiłków w ciągu dnia. Niektórzy wolą ograniczyć się do spożywania trzech większych dań. Najważniejsze, by liczba kalorii była odpowiednia, a właściwe proporcje składników odżywczych zachowane.
Zobacz także: https://casadi.pl/produkty-bogate-w-blonnik-i-ich-wlasciwosci/
Pochopnie ułożony jadłospis lub bezpodstawne unikanie pewnych grup produktów jest nieodpowiedzialnym działaniem, które z góry spisane jest na porażkę. Oczywiście, eliminacja pożywienia o konkretnym charakterze bywa niezbędna dla odczuwania dobrego samopoczucia i utrzymania zdrowia. Wiedzą o tym szczególnie osoby z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, a także ludzie ze schorzeniami ze strony układu pokarmowego lub innymi chorobami ogólnoustrojowymi. Dieta eliminacyjna wiąże się jednak z większą kontrolą stanu zdrowia, bowiem należy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych w inny sposób. Dlatego właśnie weganie i wegetarianie powinni zwrócić szczególną uwagę na poziom witaminy B12, żelaza oraz kwasu foliowego w organizmie i przyjmować suplementy diety, rozwiązujące problem niedoborów.
Bezpieczne i skuteczne odchudzanie, czyli zalety wizyty u dietetyka
Skorzystanie z usług specjalisty jest najlepszą opcją – zwłaszcza, gdy mało wie się o żywieniu i funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Rozpisanie diety, porady, stałe kontrole i możliwość wprowadzenia modyfikacji w jadłospisie bez utraty skuteczności diety – te aspekty znacznie zachęcają do odwiedzin gabinetu dietetyka. Co więcej, fachowiec jest w stanie również dokonać dokładnych pomiarów ciała oraz przeanalizować jego skład za pomocą specjalnej maszyny, dzięki czemu można kontrolować to, czy podczas redukcji straciło się tkankę tłuszczową, czy mięśniową. Jest to szczególnie istotne dla osób, które – oprócz stosowania się do zaleceń dietetycznych – regularnie trenują.
Zobacz także: https://casadi.pl/co-jesc-na-diecie-ketogenicznej/