Jak efektownie serwować desery?

Zajmujesz się profesjonalnym serwowaniem deserów, a może robienie słodkości jest Twoją pasją? Niezależnie od tego, po której stronie się znajdujesz, z pewnością stawiasz sobie pytanie: jak efektownie serwować swoje posiłki, aby przyciągały uwagę i zachęcały do jedzenia. Poznaj kilka sprawdzonych trików, które podkreślą estetykę Twoich deserów.

Zadbaj o sprzęt, który pozwoli Ci rozwinąć skrzydła – np. palnik do creme brulee 

Podawanie deserów, szczególnie jeśli odbywa się przy gościach – np. za ladą czy w Twojej kuchni, warto nieco urozmaicić. Jak to zrobić? Możesz zastosować sprzęt i gadżety, z którymi na co dzień testerzy Twoich słodkości nie mają do czynienia. Jednym z nich jest palnik do creme brulee. Sprawdzi się jednak do wielu innych czynności. Za jego pomocą możesz np. delikatnie opalić również pianki serwowane z gorącą czekoladą czy zapiec bezę. Element będzie również niezwykle przydatny np. do tego, aby sprawnie wyjąć tort z rantu.

Poza palnikiem warto zastosować także np. maszynę do zamszowania ciast i deserów. Dzięki niej zyskają one oryginalny i nowoczesny wygląd, a tym samym wywrą wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach.

Postaw na ciekawe formy silikonowe do ciast

Formy silikonowe do ciast zdecydowanie urozmaicą Twoją kuchnię. Są dostępne w wielu wzorach i wariantach. Za ich pomocą możesz tworzyć monoporcje, dania kuchni molekularnej, dekoracje do deserów i wiele innych. Te akcesoria sprawdzają się doskonale np. w produkcji torcików musowych.

Dużą popularnością cieszą się formy w następujących wariantach: 

  • w kształcie szyszek;

  • pojedyncze do monoporcji – np. okrągłe, ale także w kształcie serc i figur geometrycznych;

  • pozwalające przygotować całą serię mono porcji czy dekoracji;

  • formy do przygotowywania przystawek w kształcie grzybków.

Można je stosować do pieczenia, a także mrożenia czy chłodzenia. Uniwersalny charakter i  dostępność różnych wariantów sprawiają, że korzystając z foremek, możesz pobudzić swoją kreatywność.

Te elementy sprawdzą się doskonale do efektownego serwowania deserów, ale nie tylko. Można z powodzeniem korzystać z nich również podczas przygotowywania wytrawnych potraw.

Zadbaj o estetyczną dekorację w nowoczesnym stylu

Wiele mówi się o tym, że jemy oczami. W związku z tym warto zadbać o to, aby propozycje kulinarne pobudzały nie tylko kubki smakowe, ale były też ucztą dla zmysłu wzroku. Bardzo ważne są w tym kontekście nowoczesne dekoracje deserów. Polanie słodkości sosem i udekorowanie owocami nie zaspokoi już oczekiwań najbardziej wymagających klientów. Hurtownia sprzętu gastronomicznego to miejsce, w którym znajdziesz szeroki wybór akcesoriów pozwalających osiągnąć taki efekt.

Jakie produkty sprawdzą się w tej sytuacji? Przede wszystkim elementy, które pozwolą tworzyć spektakularne dekoracje. Należy do nich m.in. mata silikonowa do koronek. Pozwala ona uzyskać efektowne kształty dekoracji, które mogą ozdobić torty, monoporcje czy po prostu kawałek ciasta. Warto rozejrzeć się również za tylkami do dekorowania oraz formami do lodów, które pozwolą tworzyć efektowne deserki.

Wałkownica do ciasta czy mikser to elementy, które są niezbędne do tworzenia deserów. Warto jednak zadbać o to, aby w wyposażeniu Twojej kuchni znajdowało się nie tylko to, co niezbędne, ale także to, czego oczekują klienci.

Dopasuj sposób serwowania i smaki deserów do pory roku

Polacy kochają sezonowe rozwiązania. Jeśli chcesz, aby chętnie odwiedzali Twój lokal i z przyjemnością jedli to, co im przygotujesz, zaproponuj deser w jesiennym wydaniu (np. monoporcje w kształcie grzybków), gorącą czekoladę w świątecznej odsłonie na zimę czy orzeźwiającą lemoniadę z nutą kwiatów na wiosnę. Co dzięki temu zyskasz? Pokażesz, że wychodzisz naprzeciw aktualnym potrzebom i zwracasz uwagę na nastrój smakoszy.

Przygotowywanie ciekawych deserów wymaga wyobraźni. Aby jednak móc realizować swoje wizje, należy zadbać o odpowiednie wyposażenie kuchni, a także dostosowanie charakteru poszczególnych propozycji do indywidualnych potrzeb klientów.

Materiał zewnętrzny

Redakcja casadi.pl