O błonniku mówi się wiele – zwykle podczas analizy funkcjonowania układu pokarmowego. Ta substancja jest nieocenioną pomocą w wielu dolegliwościach trawiennych. Wpływa też pozytywnie na działanie innych narządów. Produkty bogate w błonnik – jakie wyróżniamy? Jakie ilości są optymalne dla utrzymania zdrowia? Kiedy warto ją ograniczyć?
Czym jest błonnik?
Błonnik to włókno pokarmowe, substancja pochodzenia roślinnego, która nie trawi się w układzie pokarmowym, jednak ma niemałe znaczenie w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Nic dziwnego, że tak wiele mówi się o jej walorach zdrowotnych – zwłaszcza, jeśli chodzi o usuwanie zalegających w jelitach resztek pokarmowych.
Polecamy: https://casadi.pl/zdrowe-odchudzanie-pelnowartosciowa-dieta-1800-kcal/
Jaką funkcję pełni błonnik w codziennej diecie?
Najczęściej można usłyszeć, że błonnik pokarmowy to swego rodzaju „szczotka”, która pomaga pozbyć się złogów jelitowych. W przekazach reklamowych zwykle słyszy się o dużej roli tego włókna w zwalczaniu zaparć i problemów z regularnym wypróżnianiem. Zalet błonnika jest jednak znacznie więcej i nie odnoszą się tylko do funkcjonowania przewodu pokarmowego. Do właściwości tej substancji należy m.in. obniżanie stężenia glukozy, dzięki czemu chroni przed rozwinięciem się cukrzycy. Błonnik pomaga również zmniejszyć wchłanianie cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Przyjmuje się, że działa prewencyjnie w chorobach nowotworowych, a także zmniejsza uczucie głodu – jest więc nieocenionym wsparciem podczas redukcji. Jak widać, warto zadbać o prawidłową ilość tej substancji w swojej diecie, by zachować zdrowie. Według zaleceń WHO powinno to być około 20-40 gramów dziennie.
Produkty bogate w błonnik, czyli gdzie można znaleźć najwięcej tego włókna pokarmowego
Źródłem błonnika są głównie pełnoziarniste produkty. Wymienić tutaj można m.in. pieczywo i wypieki z mąki z pełnego ziarna oraz płatki żytnie, płatki owsiane, płatki orkiszowe, płatki jaglane, ryż brązowy. Sporo tej substancji mają także owoce i warzywa, pestki dyni, ziarna słonecznika, suszone owoce, białko konopne i siemię lniane.
Warto podkreślić, by nie nadużywać tego typu produktów, bowiem może to prowadzić do wystąpienia zaparć. Błonnik posiada właściwości, które zapobiegają zaparciom, jednak przy jego nadmiarze i piciu małej ilości płynów, schorzenie to może się jedynie pogłębić. Zwiększanie błonnika w diecie należy również przeprowadzać stopniowo, by przyzwyczaić układ pokarmowy do nowych nawyków żywieniowych.
Zobacz także: https://casadi.pl/dieta-odchudzajaca-jadlospis-co-najlepiej-jesc-przy-odchudzaniu/
W jakich schorzeniach układu pokarmowego może pomóc błonnik?
Głównym plusem spożywania żywności bogatej w błonnik jest ułatwianie wypróżniania. Po produkty z zawartością tej substancji powinny więc sięgać osoby, które mają spowolnioną perystaltykę jelit. Błonnik może też ograniczyć wchłanianie szkodliwych substancji z pożywienia – a więc wpływa na procesy oczyszczania organizmu.
Komu może zaszkodzić dieta z dużą ilością błonnika?
Nadmiar błonnika – tak jak każdej substancji – może przynieść również negatywne skutki. Nie poleca się przyjmowania sporych dawek tego włókna pokarmowego z suplementami diety, antykoncepcją hormonalną lub lekami, które mają za zadanie obniżyć poziom cholesterolu. Błonnik może przyczynić się do występowania niedoborów witamin i minerałów, bowiem utrudnia ich wchłanianie. Możliwe jest również ograniczenie działania niektórych leków. Zaleca się, by w takim przypadku zachować odstęp około 2 godzin pomiędzy przyjmowaniem medykamentów i błonnika. Duże ilości błonnika w diecie mogą być szkodliwe również dla osób, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka, stany zapalne układu pokarmowego oraz biegunki.
Zobacz więcej: https://casadi.pl/co-jesc-na-diecie-ketogenicznej/