Dieta ketogeniczna polega na redukcji węglowodanów przy jednoczesnym zwiększeniu ilości spożywanych tłuszczów. Jakie są podstawowe założenia diety ketogennej i jakie potrawy należy spożywać, a czego unikać? Dieta ketogeniczna co jeść?
Dieta ketogeniczna – co to jest?
Wspomniana dieta ketogenna polega na zwiększeniu ilości spożywanych tłuszczów oraz zredukowaniu ilości spożywanych węglowodanów. Jest to więc dieta wysoko tłuszczowa i niskowęglowodanowa.
Dzienny jadłospis powinien składać się w większości z tłuszczów. Powinno ich być od 75% do 90%. Reszta diety to węglowodany oraz białka.
Dieta ketogeniczna zaliczana jest do diet redukcyjnych, czyli odchudzających. Wprowadzenie organizmu w stan ketozy sprzyja utracie nadprogramowych kilogramów. Warto jednak pamiętać, że dieta keto zaliczana jest to diet leczniczych. Jest to propozycja zalecana w takich schorzeniach jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy otyłość. Warto również się z nią zapoznać, gdy pacjent zmaga się się z padaczką. Często wykorzystywana jest w terapii dzieci cierpiących na padaczkę lekooporną.
Przejście na dietę ketogeniczną nie zawsze jest łatwe. W początkowym okresie mogą występować bóle głowy, zaparcia, ospałość czy zaburzenia metaboliczne. Po kilku dniach te dolegliwości powinny ustąpić. Warto jednak przed rozpoczęciem diety zasięgnąć opinii lekarza oraz wcześniej zrobić podstawowe badania.
Polecamy: https://casadi.pl/produkty-bogate-w-blonnik-i-ich-wlasciwosci/
Dieta ketogeniczna co jeść?
Dieta ketogeniczna oparta jest w największej mierze na tłuszczach. Trzeba jednak pamiętać, by unikać tłuszczów przetworzonych. Najzdrowsze są tłuszcze pochodzące z ryb, mięsa bądź nabiału.
Wybierając potrawy, które spożywamy na diecie keto koniecznie trzeba pamiętać o tłustych rybach, maśle czy tłuszczach zwierzęcych. Nie można również unikać jaj. Warto również do diety wprowadzić olej kokosowy czy oliwę z oliwek.
Owocem, który jest bardzo zdrowy i chętnie widziany w diecie ketogenicznej jest awokado. Można go spożywać jako dodatek do past lub jako smarowidło na pieczywo. Warto również dodać je do smoothie. Koniecznie trzeba pamiętać, że w prawidłowym przyswajaniu tłuszczów pomagają zielone warzywa. Szpinak, sałata czy jarmuż są świetnym dodatkiem. Zrobienie z nich koktajlu z dodatkiem awokado to świetna propozycja na wieczorną lub poranną przekąskę.
Mięso i owoce morza
Zastanawiając się dieta ketogeniczna co jeść nie można zapomnieć o nieprzetworzonym mięsie, które jest podstawą diety. Pierś z kurczaka, pierś z indyka, wątróbka, schab, boczek czy stek wołowy to mięsa, które powinny znaleźć się w każdej diecie keto. Trzeba jednak uważać z ilością spożywanego mięsa, gdyż jest w nim również duża ilość białka. Przesadzenie z ilością białka przerwie stan ketozy.
Kolejna grupa produktów, niezbędna w ketozie, są ryby i owoce morza. Tuńczyk, makrela, łosoś, małże, krewetki czy śledzie posiadają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3.
Zobacz także: https://casadi.pl/zdrowe-odchudzanie-pelnowartosciowa-dieta-1800-kcal/
Jaja to kolejny produkt wpisujący się w dietę ketogeniczną. Trzeba jednak uważać z ich ilością, gdyż mogą okazać się alergiczne. Warto również pamiętać, że w diecie keto to żółtko jest najbardziej wartościowe.
Ważnym elementem diety ketogenicznej są również orzechy, które mają bardzo dużą ilość zdrowych tłuszczów. Nie zależnie od tego, czy spożywamy orzechy pinii, makadamia, włoskie, brazylijskie czy laskowe warto uważać z ich ilością. Mają one dużo kalorii, co może skutecznie przeszkodzić w walce o piękną sylwetkę.
Ostrożnie również należy podchodzić do spożywania nabiału, gdyż niektóre z produktów bogate są w węglowodany. Konieczne jest skoncentrowanie się na produktach nisko przetworzonych. Masło, twaróg, jogurt grecki, śmietana czy niektóre rodzaje serów mogą znaleźć się w diecie keto.